Ik doe mee! U ook?

Deze kop is niet de titel van een nieuw programma van het een-of-andere ministerie, maar een statement van mijzelf. In mijn eigen woonplaats Alphen aan den Rijn ben ik namelijk `gekozen volksvertegenwoordiger’, raadslid dus.

Deze kop is niet de titel van een nieuw programma van het een-of-andere ministerie, maar een statement van mijzelf. In mijn eigen woonplaats Alphen aan den Rijn ben ik namelijk `gekozen volksvertegenwoordiger’, raadslid dus. Op 21 maart 2018 is het weer zover, “het feest van de democratie”, verkiezingsdag in vrijwel alle gemeenten. Het moment waarop we dus invloed kunnen hebben op wat er om ons heen gebeurt, of dat we zouden willen dat er wel of niet moet gebeuren.

Hoewel dat natuurlijk een ongelooflijk belangrijk moment is, is dat slechts het eind- en zo u wilt het beginpunt. De politieke partijen hebben er dan al een heel proces opzitten. Bijvoorbeeld het vaststellen van een kieslijst, het schrijven van politieke programma’s, debatten, campagne voeren en ga zo maar door. Maar het is ook het beginpunt, het begin van een nieuwe beleidsperiode, met nieuwe plannen en nieuwe doelen.

En daar wil ik het nu juist even over hebben. Dat gevoel van “…de politiek, daar heb je toch geen invloed op. Of, …alles wordt toch bepaald in Den Haag…” Dat gevoel zou er natuurlijk niet moeten zijn en is ook lang niet altijd terecht. Lokale politiek doet er écht toe. Niet voor niets vinden al die grote decentralisaties plaats, om lokaal beter maatwerk te kunnen bieden. Dichtbij de mensen dus.

En wat nu juist zo aardig is, sport en misschien nog beter sportbeleid is nu juist iets waar de gemeente als enige beleidsveld wel helemaal zelf over gaat, samen met haar inwoners. En natuurlijk zijn er verschillen tussen politieke partijen, maar ze hebben ook iets gemeen, allemaal hebben ze namelijk het beste voor met de inwoners van hun gemeente.

Lastiger voor politieke partijen wordt het als sport en dan specifiek vaak sportverenigingen individueel bij hen aankloppen. Misschien is dat soms wel terecht, maar politieke partijen zijn vaak een beetje angstig om zich te binden aan 1 club. Niet voor niets is in de wet vastgelegd dat raadsleden horen te werken “zonder last en ruggenspraak”.

Daarom ben ik ook zo blij dat we met alle landelijke relevante stakeholders ook voor deze verkiezingen gekozen hebben om gezamenlijk op te trekken. Maar, ook hier geldt weer, het moet wel lokaal gebeuren. Dus, niet langs de zijlijn blijven staan, maar meedoen en vooral samen met andere sporters en sportclubs. En dat kan op vele manieren, maar het begint met je aan te melden bij het sportcampagne team in jouw woonplaats. Dit is het moment om je stem te laten horen. En geloof mij maar, politieke partijen luisteren écht wel.

Meld je als vrijwilliger aan bij het Sportcampagne Team in jouw gemeente!

 

André de Jeu

Directeur Vereniging Sport en Gemeenten

Auteur: Andre de Jeu // Dit artikel is toegevoegd op 1 september 2017